Sıradaki oyunumuz, Reis Bey.
Konusu;
"Yasalara bağlılığı kadar, kararlarında da acımasız, keskin ve ''Gözyaşı suçun rengini soldurmaz'' diyen bir yargıcın, genç bir adam için verdiği idam kararının uygulaması sonrası, kararının yanlış olduğunu öğrenmesi, onun yaşama ve toplumsal değerlere bakışını değiştirir. Adalet, insanın en güçlü duygularından biridir ve herkesin içinde aynı anda bir avukat, bir savcı ve bir yargıç, bir arada bulunur. Hayatın gösterdikleri karşısında, duruma göre, bunlardan biri oluverir kendiliğinden; suçlar, savunur ya da yargılar... Sonra döner bakar, belki de verdiği karar yanlıştır, hayat akıp gider, yine savunur, suçlar, yeni ahkamlar keser... Ya bu kişi verdiği kararla hayatın doğal akışını değiştiriyorsa? Görevinden istifa eden yargıç, kendini yeni bir yaklaşımın ve yaşamın içine bırakır. Artık herkes için acımayı, merhameti, iyiliği ve bağışlayıcı olmayı önerirken; acımasız, değer tanımaz, merhamet yoksunu bir yaşantının içinde kendini en ağır eleştirilerin hedefine yerleştirir. Reis Bey, adalet olgusunun ve kurumunun insani duyguları, yönelişleri göz ardı etmeden karar vermesini isteyen yanıyla yargı-birey ilişkisine eleştirel bir bakış getiriyor."
Reis Bey, Necip Fazıl Kısakürek‘in kaleme aldığı bir oyun. Açıklamalarında 3 perde olduğu yazsa da biz Üsküdar Müsahipzade'de 2 perdede izledik, kısaltıldı mı, yoksa 3 perdelik oyun 2 perdeye mi sığdırıldı açıkcası bilmiyorum.
Reis Bey, Necip Fazıl Kısakürek‘in kaleme aldığı bir oyun. Açıklamalarında 3 perde olduğu yazsa da biz Üsküdar Müsahipzade'de 2 perdede izledik, kısaltıldı mı, yoksa 3 perdelik oyun 2 perdeye mi sığdırıldı açıkcası bilmiyorum.
Konusu hem insan ilişkilerinde hem de mahkeme salonlarında oldukça merhametsiz olan bir yargıcın verdiği hatalı bir idam kararı sonrasında karakterinin ters yönde değişimi olarak özetlenebilir.
Oyun yargıcın da kaldığı Mesudiye Oteli’nin lobisinde başlıyor. Reis Bey'in sahnesine kadar diğer oyuncuların aralarında konuşmalarından Reis Bey'in karakteri hakkında fikir sahibi oluyoruz. Hem normal yaşantısında, hem de mahkemelerde, insanların yakarışlarına kulak asmadan, merhamet etmeden, kendisinin tabiriyle “merhamet idamlık bir suçtur” gibi söylemleriyle yaşayan bir insandır. Ta ki, annesinin ölümünden, oğlunu suçlu bulup astırdığı zamana kadar.. Sonrasında bunun yanlış bir karar olduğunu öğrenmesi ve vicdanının onu rahat bırakmamasını, karakterinin, yaşantısının tamamen değişmesini izliyoruz.
Elbette sadece onun değil, onunla birlikte etrafındaki herkesin, zamanında saygı gösterip el pençe divan duran herkesin, sonradan nasıl farklı davranmaya başladıklarını da..
Oyun güzeldi, ama, amalarım var. Bir kere, müzikleri, sahne, sahneler arası değişimler, Sızı'da da bahsettiğim arka tarafa derinlik katan görüntüler çok güzeldi. Ancak özellikle, mahkeme sahnelerinin uzunluğu yer yer oyundan kopmamamıza sebebiyet verdi. Ancak Reis Bey rolündeki Selçuk Soğukçay o uzun mahkeme sahnelerinde bile bir kez olsun teklemedi, onun onda biri repliğe sahip oyuncular bile şaşırırken, onda bir kez olsun şaşma olmadı, biz oturduğumuz yerden yorulduk 😂
Kısacası ağır bir oyun olduğunu söylemeliyim, ancak izlemeye değerdi..
Bir sonrakinde görüşmek üzere 💙
Tiyatroya gitmeyeli o kadar uzun zaman oldu ki.. İş nedeniyle bulunduğum şehirde tiyatro yok. Ne ilginç değil mi? Tiyatro olmayan bir şehir merkezi. Bu nedenle fotoğrafları görmek bile çok iyi geldi. Tüm tiyatro postlarını özellikle takipteyim artık:)
YanıtlaSilBu tip etkinlikler sebebiyle seviyorum büyük şehirde yaşamayı, yoksa başka bir esprisi yok (günde kaç saat trafikte kalan büyükşehir insanı tribi) :)
SilBir kaç tane daha gelecek tiyatro, çok sevindim beğenmene =)
ay evet tiyatro mevsimi başladı sayiden deee yaaaa eveeet :)
YanıtlaSilEvet Deepcim çok güzel oyunlar var =)
Silson yazıma bi bak ama olur muuuğğğğ :)
YanıtlaSilYaaa kalp kalp kalp =)
SilDeep de blog tanıtımınız görüp geldim ve takipçiniz oldum. Paylaşımınızı okuyunca gerçekten utandım. Çok uzun süredir tiyatroya gitmemşim onu düşündüm ve bir yerden başlamak kararı aldım. Ama gerçekten anladığım kadarıyla bu ağır bir oyun.
YanıtlaSilHoşgeldiniz :)
SilNe mutlu bana, hatırlamanıza sebep olduysam, evet ağır bir oyundu, belki ilk etapta diğer oyunları tercih edebilirsiniz, sevgiler.
Deep Tone sayesinde kolayca haberdar oluyoruz bloglardan. Adresi öğrendim. Takipteyim :)
YanıtlaSilHoşgeldiniz, ben de takipteyim sizi =)
SilDeep yazmis bende geldim :) guzel bir blogunuz var cok begendim :) takibede aliyorum hemen bloglarim ilginizi cekerse banada beklerim sevgiler ;)
YanıtlaSilÇok teşekkürler, hoşgeldiniz, hemen takibe aldım sizi :)
SilAnlatımın fotoların harika .Teşekkürler değerli paylaşımın için.Bende profilimde paylaşıyorum <3
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim :)
Sil💙💙💙
Gerçekten çok acımasız bir yargıçmış. Oyundan fotoğraflarla çok güzel tanıtmışsın arkadaşım, merak ettim. Üsküdar'ı da hatırlattın bana 30 yıllık Üsküdarlıyız:(((
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.
SilOlsun Ankara da güzel =)
Annemleri yollamıştım. Onlarda anlatmıştı sizde çok güzel anlatmışsınız yaşasın Şehir tiyatroları
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim 💙 Bence de yaşasın =)
Sil